NPO2

Streken van van Boven

Met haar auto vol keukengerei en servies en haar jonge hond Hughie als reisgenoot gaat Yvette van Boven op culinaire roadtrip. Op zoek naar lekkernijen die Nederland ons brengt, reist de culinair auteur en topkok naar verschillende streken van ons land in het nieuwe AVROTROS-programma De Streken van Van Boven. Yvette ontmoet enthousiaste mensen die haar de fijne kneepjes laten zien van hun passie; lekker eten. En laat dat nou ook de liefde van Yvette zijn. Overal waar zij komt, van boerenerven tot in de haven, maakt zij met de producten uit die streek de heerlijkste gerechten. 

Van hazelnoten tot zeewier, van snoekbaars tot balkenbrij, van morellen tot wijn, ons land brengt ons culinair gezien net zoveel als de rest van Europa. Sommige gerechten zijn al eeuwen bekend en volgens de tradities die verbonden zijn aan de rijke of juist schrale grond uit de streek waar ze vandaan komen. Daarom eet men in Greidhoeke bijvoorbeeld anders dan in de Beemster.

Yvette: “Wat je eet, wat je leert eten als kind, staat vaak dicht bij de tradities van de streek waar je opgroeit. Die samen liggen weer dichtbij wat er daar in de bodem groeit. Wat je als eerste proeft, blijft je je hele leven bij. Daarom vind ik het heel spannend om naar die streken van Nederland te gaan om daar de smaken en geuren te leren kennen die zo passen bij de tradities en de gewassen die die bodem voortbrengt.”

De Streken van Van Boven is vanaf 14 december t/m 25 december 2020 elke werkdag om 19.30 uur te zien op NPO 2. 

Client: Kleine Storm / AVROTROS / NPO2

Host: Yvette van Boven

Director: Jannes Drop / Richard den Dulk / Bart Nijpels

Producent: Machteld van Gelder

Executive Producer: Brechtje Schaling

Research: Anette Strikwerda, Joanne Vermeer, Sonia Haagsma

Producer: Edgar Kars

Productie Ass: Jade Bijster

Camera: Martijn de Vré, Geert Buitenhuis, Renée Geerards, Lesly Kanters

Geluid: Sebastiaan Hess

Montage: Caroline Hoeberechts, Luuk Hyde, Jannes Drop

Audionabewerking: Jannes Drop

Faciliteiten: Cinelab, Next Edit